Viladona és un projecte de transformació cultural que ha sorgit per crear eines, dinàmiques i bones pràctiques en xarxa aconseguir programacions culturals inclusives i esdevenir una ciutadania crítica, democràtica i participativa tot aplicant la cultura com a política pública transversal.  Amb el lema " Qui sembra cultura recull igualtat”, Viladona és un projecte que es va iniciar amb l'objectiu d'estendre el feminisme a nivell cultural i que aquest passi de la teoria a la pràctica. Els Ajuntaments són el principal òrgan d’inversió en cultura a Catalunya i per tant un dels màxims responsables de les programacions culturals als nostre municipis. Aquesta situació encara s’accentua més des de la ruralitat (on precisament l’oferta privada de cultura és molt més limitada).

Fruit d'un procés de debat entre entitats socials, culturals i l’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig, Viladona naix amb la voluntat de crear un cas de bones pràctiques: una agenda cultural anual feta amb perspectiva de gènere. Aquesta, si bé finançada des de l'administració, s’organitza de forma oberta a la ciutadania i per tant és participativa i es retroalimenta constantment del feedback ciutadà.

Aquesta agenda d'actes culturals anual busca resultats concrets. Basada en els eixos de treball del projecte Viladona, s'ha dissenyat complint una sèrie de criteris, que inclouen:  

  • Contractació d'espectacles amb una presència equitativa des del punt de vista de gènere (incloent persones racialitzades i amb capacitats diverses i per tant defensant la idea de feminisme no hegemònic). 
  • Presència de riquesa artística per lluitar contra l’analfabetisme cultural o secundari. Venim d’un model cultural pobre (tot i la riquesa existent a nivell de cultura popular, la qual sortosament se’n desmarca i ha sigut un oasis de supervivència cultural) qui invisibilitza gran part de la riquesa de diferents de disciplines artístiques a les nostres terres. Cerquem per tant fomentar la riquesa artística a nivell de disciplines així com la difusió de diferents formats de missatge. Destaquem la necessitat de fer-ho amb una  presència majoritària d’arts de carrer per dos motius bàsics: fer una aposta de democratització cultural accessible a tothom i gratuïta o a preus molt accessibles. I segon, fer-ho des d’un marcat accent rural; es pot dur a terme una programació variada i de qualitat des d’un espai amb infraestructures artístiques limitades, la qual cosa no suposa un barrera sinó que es transforma en un valor afegit, ja que no només redescobrim espais sinó que acostem la cultura a la ciutadania i descobrim nous públics.
  • Considerar que tot espectacle programat, així com el disseny de l'espai on es durà a terme, fomentin els valors inclusius.
  • Intenció de d’oferir la ruralitat com un espai de creació i suport accessibles i de proximitat per companyies i propostes artístiques. Les companyies poden trobar un lloc per crear, experimentar i arribar a un públic transversal, sense barreres i amb moltes més facilitats administratives.

Prospectiva de futur de Viladona i visió, a partir de les dinàmiques creades,  treballem en :

  • Continuar apostant en el disseny d’una programació cultural inclusiva i participativa.
  • Disseny d’una Taula Rodona que es celebrarà el proper 23 d’abril de 2022 amb la intervenció de persones expertes en el terreny, en la qual s’analitzaran les dinàmiques i el context cultural actual i es debatrà quines eines es poden implementar-se per treballar en xarxa a favor d’un model cultural inusiu des de tots els punts de vista. Es pretén que aquesta taula rodona permeti instaurar les bases per crear una taula de treball a través de la qual s’implementin i es segueixin treballant les diferents eines que es proposin. Aquesta taula de treball busca implicar tant agents públics com privats i socials i de ciutadania.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial